Opstellingen

We maken allemaal deel uit van verschillende sociale systemen. De belangrijkste daarvan is je familie. Je gezin van herkomst en de familiegeschiedenis van je ouders is belangrijker dan je denkt. Wanneer je merkt dat je steeds maar weer dezelfde vragen of problemen tegenkomt kan systemische begeleiding je helpen. Je krijgt meer inzicht in wat je tegenhoudt.

In Systemisch Werk wordt onderzocht of er grote gebeurtenissen zijn geweest in jouw leven waardoor je taken en verantwoordelijkheden van een ander gezinslid bent gaan dragen. Het overlijden van een ouder of een scheiding kan zo’n gebeurtenis zijn. Uit liefde en loyaliteit voor de overgebleven ouder kan een kind “van zijn plek gaan”. Eenmaal volwassen neemt zo’n kind bijvoorbeeld teveel verantwoordelijkheid op zich, of zorgt heel goed voor anderen en nauwelijks voor zichzelf.

We zijn geneigd onze dynamiek uit het gezin van herkomst te herhalen in alle systemen waar we deel van uit maken. Deze sturing beïnvloedt ons op onbewust niveau in bijvoorbeeld relaties, gezin, werk, vriendengroep, noem maar op. Wanneer je niet ‘op je eigen plek’ staat is het vaak een klus om je leven ten volle te kunnen leiden. De systemische benadering laat zien hoe de invloed is van jouw familiesysteem in je dagelijks functioneren. Het schept ruimte.